söndag 29 juli 2012

Halvmånar

En blogg som jag ofta svänger inom för att finna lite inspiration är Söta Saker. Hon lägger varje månad ut en bakutmaning, som går ut på att baka någon söt sak baserat på ett tema som hon väljer ut. Nu under juli månad har hon temat HEMIFRÅN. Hemifrån för mig¨är en slags plättbakelse som kallas för Halvmånar, som mina föräldrar alltid gjorde till födelsedagskalas. De gjorde alltid en stor sats och frös in, och ett av mina största minnen av dessa små kakor är när jag springer fram och tillbaka till frysen och gräver fram kaka efter kaka - de är nämligen också skrämmande goda att äta frysta. Denna lilla kaka ger mig härliga hemifrån-vibbar, men den är även fascinerande god. Den påminner om kompakta amerikanska pannkakor som blir riktigt söta med sylten och florsockret. De känns syndigt onyttiga också ;-) Lämpligt bidrag för månadens bakutmaning!


Orginal receptet kommer ursprungligen från "sju sorters kakor" men följande recept är mina föräldrars egen version av kakan halvmånar.

Halvmånar
150 g margarin
1 dl socker
2 ägg
1.5 dl vetemjöl

Jordgubbssylt eller egen valfri 

2 dl florsocker
1.5-2 msk vatten
färgglatt strössel

Smölt fettet och låt kallna. Rör i socker och äggen. Blanda sist i mjölet. Påminner om pannkaksmet. Hetta upp och smörj en plättpanna. Lägg i ca 0.5 dl smet i varje lagg. Kakan skall inte bli för tjock men inte heller för tunn. Stek plättarna försiktigt på varje sida (viktigt att inte bränna dem men skall vara genomstekta). Lägg upp plättarna att svalna. När de svalnat så dela varje plätt på mitten, till halvmånar.

Tag en plätt-halva och smörj på en klick sylt och tag nästa plätt-halva och lägg på så att de bildar en dubbel halvmåne. Jag valde att smörja på jordgubbssylt och maskrosmarmelad.

Vispa ihop florsocker och vatten och smörj på toppen av kakan och häll på strösslet innan det hinner torka.
1 kommentar: