söndag 30 september 2012

Tårttestning

I somras under pågående jordgubbssäsong hade jag lite dille på att testa frostingar/smörkrämer av alla de slag. På jakt efter intressanta recept så trillade jag över ett hos sockerrus (en av mina favoritbloggare) - vanilj och marshmallowfrosting. Jag tyckte hela det konceptet verkade jättegott, speciellt när en av mina favorit smörkrämer är en marängsmörkräm och då tänkte jag i min enfald att "då måste ju denna (marshmallowfrostingen) påminna om marängsmörkrämen - ett kanske enklare sätt att endast behöva blanda i marshmallowfluff och slippa göra marängen hela tiden". Men tji fick jag, de var egentligen inte alls lika. Att påpeka dock är att jag inte kopierade hennes recept utan lånade bara grundidén och blandade bara fluffet med smör, vaniljarom och lite florsocker. Smaken var jättegod...fast kanske egentligen inte jättegod men väldigt fascinerande. Konsistensen var jobbig, den var liksom smörig eller flottig. Konsistensen av marshmallowfluffet fanns liksom kvar i smörkrämen.

Samtidigt var jag ju tvungen att testa att göra bottnen till en devils food cake och jag hittade ett intressant recept (var minns jag inte - tror det var cakejournal), Vad som gjorde det intressant var att det innehöll majonnäs :-) och det gav kakan en intressant men besynnerlig smakkaraktär. Den smakade choklad med majonnäs helt enkelt. Tillsammans med marshmallowfrostingen smakade tårtan köpt drömrulltårta - ni vet den som man kan köpa i affären.



Devils food cake

170 g mjukt osaltat smör
400 g ljus muscavado socker
2 tsk vaniljextrakt
3 stora ägg
225 g mjöl
65 g kakao
1 1/4 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
375 ml grädde eller rödmjölk, eller både ock
60 ml majonnäs

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa i äggen ett i taget och vispa fluffigt. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner mjölblandningen omlott med mjölk (jag brukar vispa ner det försiktigt och snabbt - inte överarbeta den). Vänd slutligen ner majonnäsen. Bakas i ca 175 grader. Tiden varierar beroende på hur stor form man använder. Jag brukar börja att sätta klockan på 20 min. Kakan är färdig när en provsticka är torr. Var försiktig att inte överbaka den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar