Inför årets bakning av semlor testade jag två recept. Ett som resulterade i en mer traditonell vetebulle som jag lånade från en sida full med semlor (jag utförde det annorlunda), och ett som jag experimenterade med. Det är nämligen så att beroende på vilken fyllning styr det vilket recept som är mer passande (anser jag själv). Om det skall vara en fyllning med någon slags geggig mandelmasssa, så passar en luftig klassisk vetebulle. Å andra sidan om fyllningen skall vara mer åt det fruktiga hållet såsom en sylt, så är en tät vetebulle mer passande. Nybakat är alltid bäst ;-)
Klassisk vetebulle för fyllning med mandelmassa
50 g jäst
175 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl special (900g)
175 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl special (900g)
1 ägg att vispa med
225 grader ca 10 min
Tät vetebulle för fruktiga fyllningar
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
2.5 dl socker
1 ägg
Drygt 15 dl vetemjöl
Ett vispat ägg att pensla med
225 grader ca 8-10 min
Smula jäst, smält smör och häll i mjölk och värm detta till 37 grader. Häll degspadet i jästen och rör runt. Häll i kryddor, socker och ägget. Häll i mjölet. Var nogrann att inte överdosera mjölet. Utan degen kan upplevas att vara lite kladdig. Knepet är att den skall knådas i vad som känns en hel evighet. Den skall knådas tills den inte fastnar på fingrarna, utan känns snarare lite fuktig. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Häll upp på bakbord och knåda ihop degen. Är den väl knådad i första omgången behövs inget extra mjöl vid denna knådningen. Jag delade upp degen i ca 90 gram stora bullar. När de jäste flöt de ut lite och behåller inte sin runda form. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Pensla med ett vispat ägg och in i ugnen 225 grader i ca 8-10 min. Tiden beror på ugnen.
Tips på fyllningar, toppat med grädde:
- mandelmassa mixad med inkråm och lite grädde
- Hälften mandelmjöl och hälften florsocker som mixas med lite apelsinsaft
- Koka blåbär med lite syltsocker och glögg
- Valfri sylt
- Cintroncurd
- apelsincurd
- nutella
- mörkchokladtryffel
- vispad mjölkchokladmousse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar