Jag bestämde mig för att baka en baba au rhum - en fransk romtårta. Receptet var inte vad jag hade förväntat mig. Det blev liksom ingen sockerkaka men inte heller någon bullaktig kaka. Men rommen tog överhand alldeles för mycket. Så här i efterhand hade jag tagit mycket mindre rom i sockerlagen, och istället smaksatt kakan med en skvätt rom och russin, och ätit bara grädde till.
BABA AU RHUM
ringform på 2 liter
smet:
- 20 g jäst
- 5 msk ljummen mjölk
- 1 msk socker
- 3 ägg
- 0.5 tsk vaniljsocker
- ca 250 g mjöl
- 50 g smör
sockerlag:
- 2.5 dl vatten
- knappr 3 dl socker
- ca 1 dl rom
serveras med 2 dl vispad grädde och konserverad frukt.
Rör ut jästen i den ljumma mjölken. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och mjöl. Arbeta degen väl tills den är smidig (men det gjorde ärligt talat inte jag). Lägg smörklickar ovanpå degen och låt den jäsa ca 45 min. Om degen är för kladdig så smörj händerna med olja eller smör. Tryck ut degen i en välsmord form. Ställ i den i ugnen i 10 min på 225 grader, därefter ca 20-30 min i 175 grader. Gör sockerlagen. Ta ut kakan ur formen och pricka den med en sticka, för att sedan lägga till baka den igen.
Häll ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och koka samman den tills den blir lite "seg" (kan dra en tråd mellan fingrarna). Häll i rommen. Häll sedan sockerlagen över den färdigbakade kakan. Då och då hälls sockerlagen ifrån och öses över kakan igen.
Till kakan serveras konserverad frukt och vispad grädde och vid serveringen läggs konserverad frukt i mitten och vispgrädde runtomkring (jag dekorerade med inlagda körsbär och grädde).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar